Oplossingen slaapapneu

De Snurkkliniek doorloopt een beproeft behandelprotocol waarmee we u optimaal helpen bij het oplossen van uw snurkproblemen of uw slaapapneu.

Doe de apneutest

De apneutest op onze website geeft u al een eerste indicatie of u een risico hebt op slaapapneu. U kunt aan het einde van de test aangeven of u hierover contact wilt hebben met ons. Mocht uit de test blijken dat u een risico heeft op slaapapneu, dan gaan we dit verder met u onderzoeken (stap 2). Mocht uit de test blijken dat uw risico op slaapapneu klein is, maar u snurkt wel veel en hard, dan kunnen wij u helpen met een op maat gemaakte MRA die speciaal geschikt is voor snurkers. Ook hiervoor kunt u met ons een afspraak maken om dit te bespreken.

Gratis consult

Als u in de risicocategorie valt, dan gaan we aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en een persoonlijk gesprek met u onderzoeken of het ingeschatte risico terecht is en wat de mogelijke opties voor u zijn. Als uit dit consult blijkt dat er een risico is dat u slaapapneu hebt dan zullen wij u doorverwijzen voor een slaaponderzoek (Stap 3). Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Dit slaaponderzoek kan in veel gevallen bij u thuis worden afgenomen.

Het slaaponderzoek

Het slaaponderzoek (poly(somno) grafisch onderzoek) wordt 's-nachts afgenomen. U moet hiervoor proberen tenminste 5 uur te slapen. In de meeste gevallen kan het onderzoek bij u thuis worden afgenomen. De medewerkers van de slaapkliniek plakken een serie draden op uw hoofd en lichaaam en met het registratiekastje gaat u slapen. De volgende ochtend kunt u de draden zelf verwijderen en het registratiekastje terugsturen naar de slaapkliniek. De geregistreerde gegevens worden uitgelezen en geanalyseerd en na enige tijd krijgt u de uitslag. 

De behandeling

De voorgestelde behandelmethode hangt af van mate van slaapapneu (hoeveel ademstilstanden u heeft en de bijkomende klachten). Bij een (zeer) ernstige slaapapneu is een behandeling met een Cpap de voorkeursbehandeling. De behandeling met een Cpap kan meteen starten. In bijna alle andere gevallen kunt u behandeld worden met een snurkbeugel (MRA). Voor de behandeling met een MRA wordt u behandeld door een NVTS geaccrediteerde tandarts.  Die zal een aanvullend tandheelkundige controle doen om te beoordelen of er geen gebitsbeperkingen zijn. Indien dit niet het geval is wordt een afdruk van uw gebit gemaakt en wordt de stand van uw kaken opgemeten. Na drie weken is de MRA klaar en kunt u hem te passen. U kunt dan dezelfde avond al gaan slapen met uw MRA. De opvolgende 12 maanden heeft u nog twee controle-afspraken om de effectieve werking van de MRA te waarborgen.

U kunt zelf iets doen aan het verminderen van snurken en slaapapneu door aandacht te besteden aan een betere slaaproutine en daarmee te zorgen voor een gezondere slaap. Lees hiervoor onze tips voor beter slapen