Slaapapneu en snurken

Eén op drie probleem-snurkers blijkt aan een vorm van slaapapneu te lijden. Vaak wordt er dan fors gesnurkt met de karakteristieke lange snurk uithalen direct na een ademstilstand. Artsen noemen deze ademstop "apneu". Komen de ademstilstanden meerdere malen per uur voor, dan kan dit OSAS of slaapapneu zijn. 

Een patiënt met slaapapneu kijkt nauwelijks op van veertig, zestig keer bijna stikken per nacht. Keer op keer stokt zijn adem gedurende tien seconden of langer. Zelf heeft hij dat op zulke momenten niet in de gaten. Sterker nog, hij wordt er zelden wakker van. De negatieve effecten worden overdag ervaren. Zonder goede nachtrust gaan mensen op termijn minder functioneren en krijgen lichaamlijke klachten. Ze worden slaperig, kunnen zich slecht concentreren en zijn sneller geïrriteerd. Patiënten met een obstructief slaap apneu syndroom (osas) kunnen er over meepraten. Het zijn precies deze zaken waar ze last van hebben.
 

Klachten bij slaapapneu

Veel mensen lopen rond met vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker en zijn prikkelbaar. Dit is meestal nog geen reden om naar de dokter te gaan. Toch kunnen het voortekenen zijn van slaapapneu. Geleidelijk kunnen de klachten erger worden, zoals:

  • Slaperigheid overdag en zelfs in slaap vallen bij het lezen van de krant, tijdens televisie kijken of autorijden.
  • Moeilijk onder controle te krijgen hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen.
  • Concentratieverlies en geheugenstoringen.
  • Apneu leidt tot prikkelbaarheid en plotselinge woedeaanvallen.

Energietekort leidt er toe dat mensen met slaapapneu klachten niet in actie komen en naar de dokter gaan met als gevolg dat de klachten zich geleidelijk verhevigen. Slaapapneu komt het meest voor bij mannen. Mensen ontkennen vaak dat er iets aan de hand is. Omdat zij zelf niet merken dat zij ademstops hebben 's nachts en als er wordt gesnurkt dit niet als reden zien om naar de dokter te gaan. Maar achter dat stoppen met ademhalen gaat een serieuze aandoening schuil.

Gevolgen van slaapapneu

Slaapapneu klachten hebben effect op het karakter van mensen. Vermoeidheidsklachten en prikkelbaarheid kunnen de relatie met partners onder druk zetten of het gezin uit balans brengen. Ook op het werk ondervinden mensen met slaapapneu effect van hun klachten. Hun energiebron is snel uitgeput. Overspannenheid of burn-out is een voor de hand liggende gedachte. Maar het is eerder het gevolg van slaapapneu dan de echte klacht. Arbeidsongeschiktheid komt dichterbij en is soms het resultaat.

Huisartsen herkennen slaapapneu niet onmiddellijk of denken in de verkeerde richting. Slaapapneu is nog niet zo lang bekend, waardoor de kennis bij artsen en specialisten nog niet algemeen aanwezig is. Zij schrijven antidepressiva of slaapmiddelen voor of verwijzen mensen door naar allerlei specialisten. Meestal heeft dit geen resultaat. De voorgeschreven medicijnen hebben vaak een tegenovergestelde werking.

Hoe herken je slaapapneu

Mensen met slaapapneu worden zelf vaak niet wakker van hun onrustige slaapgedrag. Integendeel, zij slapen altijd en overal. Vooral partners van mensen met slaapapneu hebben de verschijnselen in de gaten. Zij horen het herhaaldelijk stoppen met ademhalen tijdens de slaap, gevolgd door een keiharde snurk en soms zelfs spiertrekkingen. Geen wonder dus dat de partner in veel gevallen als eerste aan de bel trekt en ook vaak als eerste het woord 'slaapapneu' laat vallen. Of misschien gaat het lampje branden bij de huisarts, psychiater, neuroloog of cardioloog. Alle klachten zouden veroorzaakt kunnen worden door ademstilstanden tijdens de slaap ofwel slaapapneu.

Diagnose van slaapapneu

Vermoedt u dat u slaapapneu hebt (doe de apneutest), neem dan contact met ons op. We gaan dan samen met u (en uw partner) verder onderzoeken of u slaapapneu hebt en hoe we dit het beste kunnen behandelen. Onderdeel van het traject is een slaaponderzoek dat bij u thuis wordt afgenomen (u hoeft niet naar een ziekenhuis).

Slaapapneu behandelen

Er zijn een paar manieren waarop u zelf uw klachten kunt verminderen. Mensen met fors overgewicht hebben vaak slaapapneu, soms verdwijnt het als zij afvallen. Rugslapers snurken meer, dus probeer eens een andere slaaphouding. Alcohol en tabak versterken slaapapneu. Als je rookt, stop daar dan mee en drink zo'n twee uur voor het slapen gaan geen alcohol. Ook slaap- en kalmeringsmiddelen maken slaapapneu alleen maar erger, dus gebruik deze liever niet.

Er zijn verschillende behandelmethoden om slaapapneu terug te dringen. De meest voorkomende en effectieve behandelmethoden zijn de CPAP en de snurkbeugel (MRA).

U kunt zelf ook iets doen aan het verminderen van snurken en slaapapneu door aandacht te besteden aan een betere slaaproutine en daarmee te zorgen voor een gezondere slaap. Lees hiervoor onze tips voor beter slapen

CPAP

Bij ernstige slaapapneu kan een CPAP (neusmasker) uitkomst bieden. Het masker (dat u 's nachts draagt) is via een slang verbonden met een apparaat dat lucht in uw neus en keel blaast, waardoor uw keelholte niet dichtklapt. Sommige mensen vinden het vervelend om met zo’n masker te slapen, maar vaak is het wel heel effectief.

Snurkbeugel / MRA

Een andere optie is een snurkbeugel (MRA): een antisnurkbeugel die de onderkaak naar voren houdt, waardoor de keelholte open blijft. In veel gevallen is een MRA een heel effectieve behandeling, die in het gebruik ook een stuk aangenamer is dan een CPAP.

Helpt dit geen van beiden, dan zijn er nog verschillende operatieve ingrepen mogelijk, maar deze hebben niet altijd succes.